lovechivas

Senaste inläggen

Av Linnéa - 30 januari 2014 21:21

Under de 16 000 åren som vi haft kontackt med hunden och de 6000 åren vi använt hästen har vi ändrat på mycket på deras utseende från hur de såg ut från början. Det gäller inte bara dessa 2 arterna utan alla djur som vi gjort tama, domestiserat.


I detta inlägget kommer jag ta upp hur vi människor påverkat dagens djur, inte minst sagt deras hälsa.


Genetiska sjukdommar
Titta på dessa söta djur, visst är de bedårande! Är du dock medveten om att de lider hela livet därför att vi avlat fram djur bara för vi gillar utseendet.


Om man avlar på en specifik gen kommer aoutomatiskt andra oönskade gener hänga med. Vi gillar mopsar men visst var det inte meningen att avla fram ett djur som inte kan andas? Eller alla de hundraser med dessa bedårande rynkor, det var inte meningen att det tillslut skulle leda till att de inte längre kan se och att sårbildningar och mögel bildas mellan rynkorna? Samt det här med Schäfern. Rasstandarden säger att de ska ha ett "lätt sluttande" avslut på ryggen, vem visste att det tillslut skulle leda till att de inte längre kunde gå framåt?


Trotts all den fakta och vetskap som vi har om detta sker ingen ändring. Du tycker fortfarande att dessa hundar är det sötaste som finns och att det är gulligt när de ligger och snarkar i soffan eller med ett försök försöker kolla runt i sin omgivning.


Kolla på bilderna, det som från början var en vild varg har i dagsläget blivit en missbildning.


När ska människan sätta sig och tänka "vad är det vi håller på med"? Jag anser att det har gått för långt när ett djur inte längre har möjlighet till att bete sig natrurligt. En häst som är allergisk mot gräs, deras huvudsakliga föda! Har de då inte gått för långt?


Källa
Djursjukvård på Real

Bilder är hämtade från google

Av Linnéa - 29 januari 2014 14:34


Detta är min planering inför min miljöberikningsstudie, det innefattar också lagar och regler jag måste följa.


Djurskyddsregler L108

  • Djuranläggningen skall vara så pass stor att kaninen kan utföra viktiga beteendepertioren.
  • Berikningen skall vara på ett artspecifikt sätt. Den ensillda artens behov.
  • Djuret ska kunna bete sig naturligt.
  • Utrymmeskrav.

Momentchema
Sportlovet/eventuellt helger - Kvällsberikning 6 tillfällen.


3 av dessa tillfällena ska jag studera hur länge de äter då jag berikar som jag vanligtvis gör på kvällarna. De återstående 6 gångerna ska jag utöka min miljöberikning och se om de blir någon skillnad.


Innan dess ska jag komma på spännande och roliga berikningar som ska vara lätta att använda så att jag och du i framtiden kan göra detta varje dag på ett enkelt sätt!


(Kan hända att jag gör samma undersökning på frukosten senare i vår).


Matreal

Om skolan vill betala ska jag köpa in 2 tunnlar, 2 gallerbollar, 2 eller fler aktiveringsbollar.


Sedan kommer jag använda mig av massa olika gratisprylar så som kartonger, pantflaskor, grenar med fler i själva miljöberikningen.


Till studiern kommer jag behöva ha tillgång till penna och pappar, tidtagarur och öppna ögon, haha.


Hur regelbunden är miljöberijningen?
Jag kommer försöka göra klart min praktiska del på 1-2 månader (Februari-Mars) och därför kommer studiern vara relativt tät.


Kostnader

Sålänge skolan hjälper till med eventuella kostnader kommer min studie inte bli dyrare än var mina kaniner kostar för mig i dagsläget.


Av Linnéa - 28 januari 2014 13:26

På praktiken berikas det för Orangutangerna med vattentunnor som verkar vara intressant!
Foderberikning är oxå uppskattat av alla apor.


Orangutangerna busar i badskum

Schimpanserna letar skickligt efter morgonfrukosten

Lisa leker apa för att göra en så bra kvällsberikning som möjligt


Svartaporna letar efter kryllande larver i halmen


Med hjälp av en pinne kan godbitarna ur lådan pillas ut


Då det är brist på arbetsuppgifter får vi tvätta växter... mindre lärorikt


Av Linnéa - 27 januari 2014 17:35

 

Här kommer lite bilder från tävlingsdagen hos Västkustens Kaninhoppare.

 

Helge & Fanta








Av Linnéa - 26 januari 2014 16:50


Igår gjorde jag en lite lyxigare miljöberikning till kaninerna. Då tiden är överflödig och man inte vet vad man ska göra kan man lika gärna lyxa till de för dem som bor ute i kylan.


Mamma fixade sallad till maten så jag passade på att ta vara på alla grönsaker och göra en sallad till mina små.

Jag skar upp grönsakerna i små bitar för att senare blanda ut de i halm som sedan skulle sättas i olika kartonger/pappersballonger.


Dessa grönsaker använde jag mig av:
Blommkål, gurka, brockoli, sallad, paprika och sallad samt äpple.


När du utfodrar dina kaniner med vattniga grönsaker så som tillexempel sallad och gurka ska du vara noga med att ge det i en rimlig mängd då för mycket av dessa vattniga frukter kan vara dåligt för deras känsliga magar. Speciellt när de inte är vana vid fodret. Mina kaniner är vana vid att få färska frukter och grönsaker så de berörs inte av detta, dock ges inte dessa grönsaker mer är ca 2 gr/veckan.


I onsdags läste jag om olika grönsaker som kan ges till kanin och jag hittade att de kunde äta kokt potatis, så det ska jag testa i kväll! Tänk på att inte ge grösaker med kryddor på.

 

Samma miljöberikning kan ges till hund, katt med mera bara att du byter ut grönsaker till hund och kattfoder.

Av Linnéa - 24 januari 2014 16:16


I mitt gymnasiearbete ska jag göra en miljöberikningsstudie på mina kaniner. Jag ska alltså hitta på mängder av olika idéer för att mina kaniner inte ska behöva känna sig sysslolösa. För om ett djur är understimulerat, alltså inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden, hittar de på egna såkallade oönskade/sterriotypa beteenden. Anledningen till det är för att, att vara sysslolös skapar en stress hos djuren. Därför utvecklar kaninen i detta fallet ett eget "påhittat" beteende som aldrig skulle skett i det naturliga. Det kan vara att äta papper, bita på gallret eller gräva i golvet. Dessa beteenden kan vara skadligt. Därför ska jag med hjälp av mitt gymnasiearbete hitta på många olika miljöberikningar för att mina (och förhoppningsvis era kaniner och andra djur) ska få en så stimulerad miljö som möjligt.

 

I dagsläget försöker jag miljöberika lite smått. På morgonen får de sin pellets antingen i aktiveringsboll eller utspritt i buren och på kvällen gör jag en större berikning då jag använder mig av frukt och grönsaker som jag sprider ut, stoppar in i gallerbollar och gömmer i halm och hö. Detta är dock inte tillräckligt då mina kaniner visar svaga symtomer på oönskade beteenden, så som gallerbitning samt att Fanta varje kväll river ner sin höhäck. Med hjälp av mitt gymnasiearbete hoppas jag på att dessa beteenden ska minskas. Jag säger minska då ett invant beteende är svårt att få bort helt.

 

Jag har skapat en ny kategori som heter "Gymnasiearbete", där kan ni följa hela mitt projekt från början till slut. Projektet startar i detta inlägget.

 

På bilderna nedan kan ni se mina små anteckningar, ursäkta alla stavfel men dem är ni ju vana vid.




Av Linnéa - 23 januari 2014 21:18


Att landa på ansiktet och spräcka läppen är inte det roligaste sättet att ramla av en häst på. Dock måste jag tillägga att det var med stil. Jag får beröm av min ridgrupp att jag alltid ramlar av på förvånansvärt stilfulla sätt.


Uppvärmningen gick bra. Det gick inte dåligt men inte heller överdrivet perfekt, även om galoppffattningarna satt där de skulle. När sedan hoppningen började gick framhoppningen hyffsat. Vi skulle samlat galoppera och trava över låga hinder. När hindren sedan höjdes till ca 70-80 cm lossade min ridlärare Lads gummisnoddar. Det ledde till en häst med mulen uppe i taket då han såg hindren framför sig. Plöttsligt blev han överdrivet stark och jag hade svårt att få en kontrollerad galopp bland de svåra vägarna. Vid andra hindret blev sprången helt fel. Har bara migsjälv att skylla att jag sedan satt med handen för munnen för att stoppa blodet. Trotts det är jag glad att jag inte slog mig så det gör ont och Lad fick faktiskt en äppelbit i spiltan efteråt.

.

Av Linnéa - 23 januari 2014 17:31

Nu går jag sista terminen på REAL. Lite läskigt att allt snart är över.

Jag är ändå glad över all den praktik och lärdom vi fått. Real är trotts många fel och brister en lärorik skola. Miljöberikning har vi aktivt arbetat med och jag känner för varje dag hur alla ideer bubblar. Som gymnasiearbete ska jag göra en miljöberikningsstudie (kommer ett eget inlägg om det imorgon) som jag aktivt kommer skriva om här på bloggen. Ser fram emot detta arbete och jag hoppas att ni djurägare kommer tycka att det är intressant och ta lärdom, men oxå ge mig tips till förbättring.


Nu är det sista rycket och det är så mycket som ska göras. Idag ringde jag där emot och sökte praktikplats på djurmagazinet och det var ledigt! Nu ska jag bara åka dit och pressentera mig. Är jätte taggad! Hoppas att bussarna från Svenljunga stämmer bra med tid och plats och att de vill ta emot mig.


Har oxå påbörjat en ny kurs "djursjukvård". Hittills har vi bara lärt oss svåra latinska ord som ger mig huvudvärk, men det är ändå lärorikt då vi får både läsa om det, höra det samt göra det praktiskt. På bilden högst upp demonstrerar vår lärare på en ko de begrepp som står på pappret här nedan.



Vad Händer Här Näst?

* Dagsinlägg.

* Klicka här för att se filmen Fluffy.

* Hur du kollar hälsan på ditt djur.

* Hur cirkusar påverkat oss och djuren.
* Skolarbete- Min Zoobutik.
* Gymnasiearbete (pågår).

Presentation


Välkommen till Love Chivas!
Här följer du mig och mitt liv som omges av djur.
Följ min dag, mina tips och mina drömmar.
Kommentera och rekommendera och förgyll din dag.

Fråga mig

13 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014
>>>

Tidigare år

Arkiv

Gästbok

Länkar

Mina Djur

Millenuims Tequila Sunrise,

Fanta

Fanta är en sprallig honkanin på 1 år. Köpte henne för kaninhoppningens syfte men hon har inte tävlat så mycket utan mest levt livet här hemma. Hon är dvärgvädur och har färgen Madagaskar.

 

Combination's Boss,

Helge

Helge är en kelsjuk hankanin på snart 3 år. Han liknar lite en hare men är faktiskt en viltgrå vädur. Han är en gud inne på tävlingsbanorna och gör alltid sitt yttersta och har därmed skrapat åt sig många rosetter och priser.

 

Chilli


Chilli är en inavlad sköldpaddsfärgad honkatt på över 3 år. Hon är lite speciell, det går inte att beskriva. Hon har svårt för att lita på nya människor så dem som hon faktiskt kelar med känner sig speciella.

 

Signe

Signe är mitt lilla extra djur, alltså inte min, men jag får låna henne när jag vill hur länge jag vill.

Signe är en 7 årig cain terrier om jag inte misstar mig. Hon är alltid full av energi, inte minst när hon ser en katt på gatan. Det bästa med henne är att hon gillar mig så pass mycket som hon gör.


Ovido - Quiz & Flashcards